Trafik Para Cezaları ve İdari Para cezaları 6111 sayılı kanun kapsamında

6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2/8/2013tarihli ve 28726 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesi ile 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun uygulamasına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Söz konusu düzenlemeler 6111 sayılı kanun 5 seri nolu Genel tebliğinde açıklanmıştır. Söz konusu Genel Tebliğ aşağıda ana hatlarıyla kısaca özetlenmiştir.

1- 6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin birinci fıkrasından 1/6/2013 tarihi itibarıyla 6111 sayılı Kanundan yararlanma hakları devam eden il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar yararlanabileceğinden, bu borçluların dışında 6111 sayılı Kanundan yararlanmış olan diğer borçluların bu fıkra hükmünden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Fıkra hükmünden yararlanacak olan il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların bu fıkra hükmünden yararlanabilmek için herhangi bir başvuruda bulunmaları gerekmemektedir.

Anılan fıkra uyarınca 6111 sayılı Kanun kapsamında 2013 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ödenmesi gereken taksitlerin, bu borçluların 6111 sayılı Kanunun 18 inci maddesine göre tercih ettikleri taksit sayısına göre belirlenen son taksit ödeme süresi sonuna kadar ödenmesi hâlinde bu taksitlere 6111 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine istinaden hesaplanan geç ödeme zammı tatbik edilmeyecektir. Ancak, söz konusu taksitlerin 6111 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine istinaden son taksiti izleyen ayda ödenmesi halinde bir aylık süre için geç ödeme zammı hesaplanacaktır.

Öte yandan, ödeme süreleri uzatılan taksitler, ilgili ayında ödenebileceği gibi son taksit ödeme süresinden önce de ödenebilecektir.

6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin birinci fıkrası 1/6/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmekle birlikte geçici 2 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Bu maddenin yayımlandığı tarihten önce bu madde kapsamına giren alacaklardan tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez.” hükmü nedeniyle maddenin yayımlandığı2/8/2013 tarihi itibarıyla taksitlere yönelik yapılmış olan tahsilatların red ve iade edilmeyeceği tabiidir.

Öte yandan, ödeme süresi bu fıkra ile uzatılan taksitler, 6111 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yapılacak değerlendirmede, tercih edilen taksit seçeneğine göre belirlenen son taksitinödeme süresinin rastladığı takvim yılında ödenecek taksitler olarak dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan,6111 sayılı Kanunun 6, 7 ve 8 inci maddelerine göre hesaplanan veya  artırılan vergilere ilişkin olarak fıkra hükmünden yararlanacak olan borçluların, 2013 yılının Temmuz ve Eylül aylarında ödemeleri gereken taksitlerinin ödeme süreleri, tercih ettikleri taksit seçeneğine göre belirlenen son taksit ödeme süresi olarak yeniden belirlendiğinden, bu süre içerisinde bu taksitlere yönelik yapılacak ödemelere 6111 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen gecikme zammı hesaplanmayacaktır.

2-  31/12/2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilen ve 6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin yürürlüğe girdiği 2/8/2013 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan veya dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan idari para cezaları girmektedir.

Bu cezalardan aslı ödenmiş olanların fer’ileri hakkında da bu fıkradan yararlanılması mümkündür. Ayrıca, geçici 2 inci maddenin yürürlüğe girdiği 2/8/2013 tarihi itibarıyla asıllarından bir kısmı ödenmiş idari para cezalarının ödenmemiş kısmı için fıkra hükmünden yararlanılabileceği tabiidir.

2918 sayılı ve 4925 sayılı kanunlara göre verilen idari para cezalarının bu fıkra kapsamında değerlendirilebilmesi için idari yaptırım karar tutanaklarının 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce düzenlenmiş olması şarttır. Bu tarihten sonra düzenlenen idari yaptırım kararlarında yer alan cezalar için 6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin ikinci fıkrasından yararlanılamayacaktır.

Öte yandan, 31/12/2010 tarihinden önce 2918 sayılı ve 4925 sayılı kanunlara göre verilmiş olmakla birlikte 6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin yürürlüğe girdiği 2/8/2013 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş idari para cezaları fıkra kapsamına girmemektedir.

6495 sayılı Kanunun geçici 2 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünden yararlanılabilmesi için 31 Ekim 2013 tarihine kadar (bu tarih dahil)  bu Tebliğ ekinde yer alan ve kesinleşmiş ancak vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş olan idari para cezaları için Tebliğ eki EK:1 dilekçe ile dava açılmış veya dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları için ise Tebliğ eki EK: 2 dilekçe ile ayrı ayrı ilgili vergi dairesine başvuruda bulunulması şarttır.

Kapsama giren idari para cezalarından birden fazla vergi dairesine borcu olan borçluların her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir.

Borçlular, anılan fıkra kapsamına giren tüm idari para cezaları için fıkra hükmünden yararlanabilecekleri gibi talep edecekleri cezalar için de yararlanabileceklerdir.

Bununla birlikte, borçlular fıkra kapsamındaki kesinleşmiş ancak vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş olan idari para cezası borçları için bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan başvurabilecekleri gibi posta yoluyla, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle ya da bulundukları ildeki/ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine başvuru yapmaları mümkündür.Bu takdirde ödeme planları mükelleflerin bağlı oldukları vergi daireleri tarafından tanzim edilecek ve mükelleflere ödeme planları müracaat ettikleri vergi dairesinde imza karşılığında elden, gerekli şartların bulunması koşuluyla (www.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden doğrudan, e-posta yoluyla veya taahhütlü posta yolu ile verilebilecektir.

Tüzel kişiler ya da tüzel kişiliği haiz olmayan teşekküller tarafından açılan davalardan vazgeçme yetkisi kanuni temsilcilerine ait olduğundan, fıkra hükmünden yararlanma başvuruları bunların kanuni temsilcileri tarafından yapılacaktır. Aynı şekilde, iflas halinde olan mükelleflerin başvurularının iflas idaresi tarafından yapılması gerekmektedir.

Fıkra kapsamına giren idari para cezalarını daha önce 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran ancak bu Kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçluların da bu fıkra hükmünden yararlanmak için ilgili vergi dairelerine başvurmaları mümkündür.

Fıkra kapsamına girdiği halde tutanakları ilgili vergi dairelerine intikal etmemiş olan idari para cezalarıyla ilgili olarak, borçlular vergi dairelerine idari yaptırım karar tutanaklarını ibraz ederek başvuruda bulunabileceklerdir.

Bu bent kapsamındaki borçların üç eşit taksit halinde Kasım 2013, Ocak 2014 ve Mart 2014 aylarında ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, borçlular yapılandırılan alacak tutarını peşin olarak da ödeyebileceklerdir. Peşin ödemelerde de yapılandırılan alacak tutarının katsayı ile çarpılması sonucu bulunan tutarın ödenmesi şarttır.

Yapılandırılan alacağa ilişkin taksitlerin ödeme sürelerinde ödenmemesi halinde, 6111 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi hükümleri bu taksitler için de uygulanacak ve bu taksitler son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (30 Nisan 2014) geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir.