Sirkü 1993 KDV de düzeltme beyanı

Uygulamada KDV mükelleflerince vergi matrahlarında, vergilerde veya alınacak iadelerde zaman zaman vergi hatası yapılabilmektedir.

Vergi hatası VUK.nun 116 ncı maddesinde; vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınması şeklinde tanımlanmıştır.

VUK nun 116 ve müteakip maddelerinde yapılan düzenlemeler ile,

Bu hataların mükelleflerin kendilerince, idarece, inceleme veya teftiş elemanlarınca ortaya çıkarılabileceği, Vergi hatalarının düzeltilmesine, ilgili vergi dairesi müdürünün karar vereceği, İdarece tereddüt edilmeyen açık ve mutlak vergi hatalarının re’sen düzeltileceği, Mükelleflerin vergi muamelelerindeki hatalarının düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Vergi Beyannamelerinin amacı, vergi dairelerine sunulan bilgilerin doğru ve eksiksiz olmasını sağlamaktır. Mükellefin vergi dairesine ilettiği beyannamenin eksik ya da hatalı olması hâlinde bu yanlışların düzeltilmesi için verilen beyannameye düzeltme beyannamesi denir.

KDV de yapılan vergi hataları ve düzeltmesi ile ilgili olarak Gelir İdaresince 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin “7.3.Düzeltme Beyanı” başlıklı bölümünde yapılan düzenleme ile;

KDV mükellefleri tarafından geçmiş vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak bir düzeltme beyannamesi verilmesi halinde, en son KDV beyannamesi de dahil olmak üzere aradaki tüm KDV beyanlarının buna göre düzeltilmesi gerekmektedir.

Ancak, düzeltme beyannamesinin verildiği dönemden en son vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesine kadar, bu düzeltme neticesinde aradaki vergilendirme dönemlerinde ödenecek bir vergi çıkmaması kaydıyla, her bir dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tür durumlarda düzeltmenin yapıldığı vergilendirme dönemi ile en son vergilendirme dönemine ilişkin, düzeltme beyannamesi verilmesi yeterli olacaktır.”

Denilmiştir.

Konuyla ilgili olarak GİB İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen 02.07.2013 tarih ve 39044742-KDV.11-954 sayılı özelge de ise;

60 nolu sirküye atıfta bulunularak,

“Mal ve hizmet ihracından dolayı indirim yolu ile giderilemeyen KDV’nin nakden veya mahsuben iadesinin talep edilmesi durumunda (iade miktarının belirlenmesi yönünden sonraki döneme devreden KDV tutarı önem arz ettiğinden) KDV mükellefleri tarafından geçmiş vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak bir düzeltme beyannamesi verilmesi halinde, en son KDV beyannamesi de dahil olmak üzere aradaki tüm KDV beyanlarının buna göre düzeltilmesi gerekmektedir.”

Denilmiştir.

Hal böyle olunca KDV beyannamelerinin düzeltilmesi gerektiğinde,

Düzeltilecek dönem ile içinde bulunulan cari dönem (son dönem) beyanının düzeltilmesi ile yetinilmesi yeterli mi?

Yoksa,

Düzeltilecek dönemden içinde bulunulan cari döneme kadar olan tüm dönem KDV beyannamelerinin de mi düzeltilmesi gerektiği?

Konusunda mükelleflerin kafasında bazı tereddütler oluşmuştur.

Aslında 60 nolu KDV sirküsü ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca (Defterdarlığınca) verilen özelgede birbirine tezat veya çelişkili bir durum yoktur. Aksine birbirini teyit etmektedir.

Dolayısıyla Gelir İdaresinin bu belirlemeleri analiz edildiğinde; 

1- Mükellefin KDV istisnası ve iadesini gerektiren işlemleri yoksa ve düzeltme yapması gereken dönem ile düzeltmenin yapılacağı dönem (en son vergilendirme dönemi) arasında ödemesi gereken KDV si yoksa veya düzeltme sonucun da ödeme çıkmayacaksa

Sadece düzeltme yapılması gereken dönem ile düzeltmenin yapılacağı son dönem (en son vergilendirme dönemi) için düzeltme beyannamesi vermesi yeterli olacaktır. Aradaki dönemler için düzeltme beyannamesi verilmesine gerek yoktur.

2- Mükellefin KDV istisnası ve iadesini gerektiren işlemleri varsa ve bu işlemlerden dolayı iade/ mahsup talebinde bulunmuşsa veya bulunacaksa ya da KDV istisnası ve iadesini gerektiren işlemleri olmamakla beraber Mükellefin düzeltme yapması gereken dönem ile düzeltmenin yapılacağı dönem (en son vergilendirme dönemi) arasındaki herhangi bir dönemde KDV ödemesi varsa veya düzeltme sonucun da ödeme çıkacaksa,

Düzeltme yapılması gereken ilk dönem ile düzeltmenin yapılacağı en son vergilendirme dönemine kadar aradaki tüm dönemlere ait KDV beyanlarının düzeltilmesi gerekmektedir.

——————————-

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.