Sirkü 1992 İhracat yönetmeliğinde konsinye ihracatta ilişkin değişikler yapıldı.

Ticaret Bakanlığınca İhracat yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 6 Mayıs 2025 tarih ve 32892 sayılı resmi gazetede yayımlanarak 6 Mayıs 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Değişikliğe ilişkin yönetmeliğin 2 inci maddesi ile tanımlarda bazı değişikler yapıldı.

Yapılan bu değişiklik ile, Dış Ticaret Müsteşarlığı ibaresi yönetmelikten kaldırılarak yerine Ticaret Bakanlığı tanımı getirilerek eski Dış Ticaret Müsteşarlığındaki yetkiler Ticaret Bakanlığına devredilmiş oldu.

Yönetmeliğin 4’üncü maddesindeki tanımlara

Basitleştirilmiş Gümrük beyannamesi ilave edilerek.

“Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi: Posta veya hızlı kargo yoluyla taşınan ve 29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamı eşyanın operatör tarafından beyan edilmesinde kullanılan, basitleştirilmiş veri setine sahip elektronik gümrük beyannamesi”

Olarak tanımlandı.

Kesin satış tanımı eklenerek

“Konsinye ihracatta malın nihai kullanıcıya satılması”

Olarak tanımlandı.

Ayrıca, Elektronik İhracatın tanım aşağıdaki şekilde değiştirildi.

(e-ihracat): Uzaktan iletişim araçlarıyla, yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde başka bir ülkeye yönelik olarak gerçekleştirilen ve e-ticaret olarak beyan edilen mesafeli mal satışı,

Konsinye satışın tanımı,

Konsinye ihracat: Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine ve/veya e-ihracat kapsamında yurt dışı pazaryerlerine, e-ticaret sitelerine veya diğer e-ticaret platformlarına mal gönderilmesi,

Şeklinde değiştirildi.

Anılan Yönetmeliğin Konsinye ihracat başlıklı 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmişti.

“MADDE 9- (1) Konsinye ihracat başvuruları ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine yapılır ve doğrudan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince sonuçlandırılır.

(2) İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince konsinye ihracat olarak onaylanmış gümrük beyannamelerinin otuz gün içinde gümrük idarelerine sunulması gerekir.

(3) İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasından sonraki yüz yirmi gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ve aracı bankaya bildirir.

(4) İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, verdikleri konsinye ihracat izinlerine ait bilgileri, malın kesin satışının kendilerine bildirilmesinden itibaren beş gün içinde aracı bankaya ve konsinye ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edildiği gümrük idaresine bildirir.

(5) Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi halinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.

(6) Konsinye olarak gönderilen malın, konsinye ihraç izin süresi içinde satılamaması halinde, malın gümrük mevzuatı çerçevesinde beşinci fıkrada belirtilen süre içinde yurda getirilmesi gerekir.

(7) Basitleştirilmiş gümrük beyannamesi kapsamında konsinye ihracat yapılmasına ilişkin usul ve esaslar 22/4/2022 tarihli ve 31817 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ (Seri No: 1)’e tabidir. Bu kapsamda gerçekleştirilen konsinye ihracat işlemlerinde konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre uzatılmaz.”

—————————————–

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.