Sirkü 1987 Yararlanılması YMM tasdik raporuna bağlı istisna ve indirimler de tasdik raporu süresinden sonra verilebilir.
Tasdik işlemleri yeminli mali müşavir tarafından yürütülen işlemlerdir.
Kurumlar vergisi ya da yıllık gelir beyannameleri ile birlikte bunlara ekli olan tablo ile bildirimlerin onaylanmasına ilişkin tasdik raporuna tam tasdik raporu, KDV iadesinin doğruluğunun tespitine ilişkin raporlara da KDV iadesi tasdik raporu denilmektedir.
VUK nun Mükerrer 227 inci maddesinin 2 bendi gereği Vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını Maliye Bakanlığınca belirlenen şartlara uygun olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibraz edilmesi şartına bağlamaya, bu uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Bakanlık bu yetkisini 5 ve 20 sıra nolu SM, SMM, YMM Kanunu genel tebliğinde kullanmış ve yararlanılması için YMM tasdik zorunluluğu getirilen Gelir/Kurumlar vergisi istisna ve indirimleri
– Yeniden değerleme işlemlerinin tasdiki.
– Vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşların vergiden muaf tutulabilmeleri için aranan şartların yerine getirildiğinin ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflarda ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlarda ise aranan muafiyet şartlarının devam ettiği hususlarının tasdiki.
– Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca taşınmazlar ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlara ait istisna
– Yatırım indirimi uygulamalarının tasdiki
Olarak belirlenmiştir.
Anılan tebliğ gereği bu istisna ve indirimlerden yararlanmak için mükellefin “YMM Tam Tasdik Sözleşmesi” varsa ve Tasdik raporunda bu istisna ve indirimlere yer verilmiş ve onaylanmışsa ayrıca bu istisna ve indirimlere yönelik YMM tasdik raporuna ihtiyaç yoktur. Eğer mükellefin “YMM Tam Tasdik Sözleşmesi” yok ise sadece bu istisnalara/indirimlere yönelik olarak tasdik raporu düzenlenmesi ve Gelir ve Kurumlar vergisi beyannamesi ile birlikte verilmesi zorunludur. Aksi halde, bu istisna ve indirimler yararlanması söz konusu olamaz. Yararlanılması halinde vergi ziya cezalı tarhiyatla muhatap olunacağı bilinmelidir.
213 sayılı VUK Mükerrer 227 inci maddesinin 7338 sayılı kanunun 22 inci maddesiyle değişen 3 üncü bendi gereği
“2 numaralı bent hükmüne göre yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda tasdik raporunun zamanında ibrazı şarttır. Şu kadar ki, tasdik raporunun zamanında ibraz edilmemesi halinde, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile 60 günlük bir mühlet verilir. Tasdik raporunun bu süre içinde de ibraz edilmemesi halinde mükellefler tasdike konu haktan yararlanamazlar. Ancak, Maliye Bakanlığı tasdik raporlarının ibraz süresini iki aya kadar uzatmaya yetkilidir.”
Hükmü gereği
Yürürlük tarihi olan 26.10.2021 tarihten itibaren YMM tasdik raporlarının sonradan ibrazı mümkün hale gelmiştir.
Bu nedenle vergi daireleri, yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda tasdik raporu bulunmayan/ibraz etmeyen mükelleflere yazılı uyarıda bulunmak, yazılı uyarıya rağmen YMM tasdik raporu ibraz etmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezası kesip ayrıca ikmalen vergi tarhiyatı yapmak durumundadır.
46 Sıra No.lu SMMM ve YMM genel tebliği ile yeminli mali müşavirlerce tasdik raporu düzenlenecek konulara ilişkin usul, esas ve işlemlerde dikkate alınacak hadler belirlenmiştir.
Söz konusu tebliğ gereği,
(1) Yeminli mali müşavir ile yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ve eklerinin tasdikine ilişkin (tam tasdik) süresinde düzenlenmiş tasdik sözleşmesi bulunmayan mükelleflerin, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği uyarınca yeminli mali müşavir tasdik raporuna istinaden alabilecekleri katma değer vergisi iadelerine ilişkin azami hadler;
a) İndirimli orana tabi teslim ve hizmetlerle ilgili katma değer vergisi iadesi işlemlerinde 2.600.000-TL,
b) Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlar ve yolcu beraberi eşya kapsamında yapılan satışlarla ilgili katma değer vergisi iadesi işlemlerinde 350.000-TL (Süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunması halinde de söz konusu had geçerli olacaktır.),
c) Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği uyarınca yeminli mali müşavir tasdik raporuna istinaden alınabilecek diğer katma değer vergisi iadesi işlemlerinde 1.300.000-TL,
olarak belirlenmiştir.
(2) 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca taşınmazlar ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlara ait istisna ile ilgili işlemlere ilişkin had 663.000-TL olarak belirlenmiştir.
(3) 35 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinde düzenlenen yatırım indirimi işlemlerine ilişkin had 1.508.000-TL olarak belirlenmiştir.
Bakanlıkça özel bir belirleme yapılmadığı takdirde, 46 sıra no.lu Genel Tebliğde yer alan işlemlere ilişkin hadler devam edeceğinden, 2024 ve 2025 yılı içinde geçerlidir.
”YMM Tam Tasdik Sözleşmesi” ile “YMM Tasdik Raporu” birbirinden farklıdır. YMM tam tasdik sözleşmesi sadece ilgili hesap döneminin başında yapılır. YMM tasdik raporu ise tasdikin nevine göre Maliye idaresince belirlenen sürelerde yapılır.
Yukarıdaki hadleri aşan tutarlarda katma değer vergisi iade talebi olan mükelleflerin süresinde düzenlenmiş YMM tam tasdik sözleşmesi bulunması zorunludur.
Taşınmazlar ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlara ait istisna ile yatırım indiriminden faydalanan mükelleflerin de istisna ve indirim haddinin belirlenen hadleri aşması halinde söz konusu istisna ve indirimlerden faydalanmaları YMM Tam Tasdik Sözleşmesine bağlanmıştır. Bu kapsamdaki mükelleflerin YMM Tam Tasdik Sözleşmesi yok ise bu durumda KDV İadesi Tasdik Raporunun ve konusuna göre taşınmazlar ve iştirak hisseleri satış kazancı ile yatırım indirimi için özel hazırlanmış YMM tasdik raporunun tanzim edilip bağlı olunan vergi dairesine ibraz edilmesi zorunludur. Süresi, içinde YMM tasdik raporunu ibraz edemeyen/etmeyen mükelleflerden vergi dairelerince yazılı olarak YMM tasdik raporunun ibrazı istenmesi halinde, mükelleflerin 60 gün içinde geçmişe dönük olarak YMM tasdik raporu tanzim ettirmeleri ve vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisnadan yararlanabileceklerdir. Dolayısıyla Vergi dairesinin yazısı gelmeden, tarh zamanaşımı içindeki geçmiş hesap dönemleri için yararlanılmış olan istisna ve indirimler için tasdik raporunun vergi dairesine ibraz edilmesi de mümkündür.
Vergi dairelerince bu düzenleme dışında işlem tesis edilmesi halinde konunun vergi mahkemesi nezdinde dava edilmesinde yarar vardır.
————————–
Hatırlatma:
Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.
Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.