Sirkü 1970 Personel motivasyon giderleri

Günümüzde şirketlerin çoğu çalışan motivasyonunu arttırmak ve şirkete bağlılık duygusunu geliştirmek için,

– Birkaç günlük tatil,

– Maç, Tiyatro, müzik, sinema bileti,

– Halı saha maç organizasyonu,

– Piknik,

– Hizmet başarı ve hatıra ödülleri ve kutlama,

– Çalışma saatleri içerisinde ikramlar dağıtma,

Gibi çeşitli etkinlikler yapmaktadır.

Doğal olarak bu etkinler için yapılan harcamaların gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı ile ödenen KDV lerin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı tartışma konusudur.

Bilindiği üzere

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. Maddesi gereği, kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Safi kurum kazancının tespitinde de Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerin uygulanmaktadır.

GVK nun 40. maddesinde safi kazancın tespitinde hangi giderlerin indirilebileceği sıralanmıştır.

Maddenin birinci bendinde genel giderlerin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması şartı,

Dördüncü bendinde ise seyahat ve konaklama giderlerinin işle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliğine uygun olması gerektiği,

Amir hüküm altına alınmıştır.

Gerek genel gider gerekse seyahat ve ikamet giderleri başlığı altında şartlar değerlendirildiğinde personele yaptırılan tatil masraflarının veya diğer genel gider nitelikli motivasyon harcamalarının ticari kazancın elde edilmesi veya idame ettirilmesi ile doğrudan ilgili olmadığı ve illiyet bağının bulunmadığı görülmektedir.

Öte yandan GVK nun 61. Maddesi hükümleri gereği çalışanlara hizmet karşılığı verilen ve para ile temsil edilebilen menfaatler kapsamında olduğu görülmektedir.

Dolayısıyla çalışanların motivasyonu için yapılan bu tür harcamaların personele verilen ücretler olarak değerlendirilerek vergilendirilmesi koşuluyla gider olarak indirilmesi mümkündür. Yani işletme çalışanına hizmet bedeli + KDV kadar net bir menfaat sağlanmıştır. Bu nedenle, sağlanan bu net menfaatin brüt tutarının hesaplanarak, menfaatin elde edildiği aydaki brüt ücretine ilave edilmesi gerekir. Nakdi olmayan bu tür ödemeler, sadece gelir vergisi kesintisi ve damga vergisine tabiidir. Yüklenilen KDV de işletme gideri olarak genel hükümler çerçevesinde indirim konusu  yapılabilir. 

Nitekim Gelir İdaresince verilen özelgeler incelendiğinde vergi idaresinin görüşünün bu doğrultuda olduğu görülecektir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 04.10.2013 tarih, 62030549-120[40-2013/477]-1649 sayılı özelgesi,

“Bu hüküm ve açıklamalara göre, büronuzda çalışan personelin iş gücünü geliştirmek, performansını artırmak amacıyla konaklamaları için ödeyeceğiniz otel masraflarının mesleki faaliyetle ilgili bir gider olmaması nedeniyle serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, bu masrafların personelin ücretine yansıtılması ve ücrete ilişkin hükümlere göre vergilendirilmesi koşuluyla serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.”

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22.08.2012 tarih, B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.29-2667 sayılı özelgesi,

“Öte yandan, firma çalışanlarına hafta sonları düzenlenen halı saha spor etkinlikleri için yapılan harcamalar ise doğrudan ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesiyle ilgili olmadığından kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılamayacaktır.”

Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 14.07.2011 tarih, 07.1.GİB.4.54.15.01-110-2009-12-20 sayılı özelgesi,

Firmanız tarafından, çalışanlarına verilen  maç bileti bedellerinin ücret bordrosuna dahil edilmek ve Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (1) numaralı bendine göre gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmak suretiyle ücret gideri olarak,

Adı geçen şirketin mal ve hizmet satışı yaptığı firma sahibi, satın alma birimi çalışanları gibi kişilere hediye olarak verdiği maç bileti bedellerinin ise, mal satışı yapan şirketlere verilen ciro primi olarak ilgili şirketlerin kestiği faturalara istinaden pazarlama ve satış gideri olarak,

Firmanız çalışanlarına verilen maç bileti bedelleri, ücret mahiyetinde olduğundan KDV nin konusuna girmemektedir. Dolayısıyla, bu mahiyetteki ödeme tutarları üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca söz konusu giderlerin, ücret bordrosuna dahil edilmek ve Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (1) numaralı bendine göre gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmak suretiyle ücret gideri olarak, kazancın tespitinde indirimi kabul edildiğinden, maç biletlerinin alımında yüklenilen KDV, KDV Kanununun 29 ve 34 üncü maddeleri çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Firmanız tarafından mal ve hizmet satışı yaptığınız firma sahipleri veya bu firmaların satın alma birimi çalışanlarına bazı zamanlarda hediye olarak maç bileti verilmesi ise ticaretini yaptığınız mallara olan talebi artırmaya yönelik promosyon ürünü verilmesi şeklinde değerlendirileceğinden, maç biletlerinin müşterilere verilmesi sırasında KDV hesaplanmayacak ve  söz konusu maç biletlerinin alımında yüklenilen KDV, 50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A/1 bölümünde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

———————————

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.