Sirkü 1935 – Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi 1.1.2025 de uygulamaya giriyor

UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen akaryakıt satış işlemlerinde akaryakıt pompalarına bağlı bulunan ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca 5 Ekim 2023 tarih ve 32330 sayılı resmi gazetede yayımlanan 1 sıra nolu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulama Genel tebliğinde uygulamanın usul ve esasları açıklanmıştır.

Söz konusu tebliğ gereği;

1- Vergi mükelleflerine ait Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31.1.2025 (3 nolu tebliğ ile değişen şekli) tarihine kadar, bu tarihten sonra işte kullanılacak taşıtlara ise kullanmaya başlamadan önce,

2- (3 nolu tebliğ ile değişen şekli) 1/7/2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlardan; motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak üzere alınanlara motorlu araç ticareti yapan mükellefler tarafından kayıt ve tescil işlemi gerçekleştikten sonra trafiğe çıkmadan önce, kullanılmak üzere ithal edilenlere ise ithalatı yapanlar tarafından tescil işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içerisinde, birinci fıkra kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 1/7/2025 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra taşıt tanıma sistemi kullanacaklara ise kullanılmaya başlanmadan önce

3-Birinci fıkra kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 30/6/2025 tarihine kadar (vergi mükellefleri tarafından işte kullanılmayan ancak taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar)

TTB takılması zorunluluğu getirilmiştir.

Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB taktırılabilecektir.

(3 nolu tebliğ ile eklenen geçici 1 inci madde) Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahipleri, 31/1/2025 tarihine kadar taktırma ve kullanma yükümlülükleri bulunan TTO, TTB ve diğer donanımlara ilişkin olarak söz konusu tarihe kadar utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmak şartıyla bahse konu donanımları en geç 30/4/2025 tarihine kadar taktırarak ya da montajını yaptırarak kullanmaya başlayabilirler.”

– 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin(a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar

ile

– Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar

Zorunluluk kapsamında değildir.

Uygulamanın esasları

a) Söz konusu taşıtların yakıt depo girişi üzerine taşıt sahiplerince Darphane tarafından üretilen TTB’ler taktırılacaktır.

b) Darphane’den temin edilen TTB’lerin montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılacaktır. TTB’lerin montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından belirlenecektir.

c) Taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda TTB’ler yetkili firmalar tarafından değiştirilecektir.

ç) TTB’lerin yetkili firmalar aracılığıyla tanımlanması ve taşıtların yakıt depo girişlerine söküldüğünde çalışmayacak şekilde montajının yapılması gerekmektedir. Montaj işlemi sırasında Darphane tarafından belirlenen yöntemler kullanılarak taşıtın ruhsatnamesinde yer alan bilgiler ile diğer bilgilerden Başkanlıkça belirlenenler TTB’lere tanımlanacak ve bu bilgilerin UTTS’ye elektronik olarak bildirilmesi ile aktivasyon işlemleri tamamlanmış olacaktır.

d) Sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi ile zarar görme, bozulma gibi nedenlerle çalışmaması durumu hariç olmak üzere, TTB’ler taşıttan sökülmeyecektir. Söz konusu durumların oluşması halinde TTB’ler sadece yetkili firmalar tarafından taşıt üzerinden sökülecek ve yerine yeni tanımlanan TTB’ler takılacaktır. Yetkili firmalar tarafından sökülen TTB’ler tutanak ile tamir, değişim veya imha işlemine tabi tutulmak üzere alıkonacak ve yapılan işlemler tutanağa bağlandıktan sonra yetkili firmalar tarafından muhafaza edilerek UTTS’ye elektronik olarak bildirilecektir.

e) Aktivasyonu yapılmayan TTB’lerin çalınması veya yangın, su basması gibi çeşitli nedenlerle zayi olması veya kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu durumu gösteren belgelerle birlikte gerekli bilgiler yetkili firmalar tarafından muhafaza edilerek UTTS’ye elektronik olarak bildirilecektir.

f) TTB’lerin güvenlik, iletişim, fonksiyon ve benzeri tüm özellikleri ile çalışma yöntemi gibi hususlar Darphane tarafından belirlenecektir. Birden fazla ya da benzin veya motorin dışındaki bir yakıt türüyle çalışan taşıtlara takılacak TTB’lerin özellikleri ve montaj yeri, teknik çözümler ve yöntemlere ilişkin hususlar ile montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından ayrıca belirlenebilecektir.”

Diğer hususlar

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO’ları temin ederek 31/01/2025 tarihine kadar taktırmaları zorunludur. TTO’ların montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından belirlenecektir.

“Söz konusu tarih sonrasında mükellefiyet tesis edilmesi veya şube işyeri açılması durumunda mükellefiyetin tesis edildiği veya şube işyerinin açıldığı tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine TTO taktırılacaktır. Ancak bu süre içerisinde fiilen akaryakıt satışına başlanması durumunda satışa başlamadan önce bu zorunluluk başlayacaktır.”

Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphaneye bildirecekler.  Başvuruya müteakiben Darphane tarafından yetkilendirilmiş montaj firmaları donanımları taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına montaj edecekler.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taşıtların yakıt depo girişine takılacaktır. Taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi, bozulma veya zarar görme gibi durumlar oluşması halinde Yetkili Taşıt Montaj Firmaları tarafından yeni bir Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taşıta takılacaktır.

UTTS Taşıt Tanıma Birimi (TTB)’nin montajı Yetkili Taşıt Montaj Firmaları tarafından yapılacaktır. Bu firmalar Darphane tarafından yetkilendirilecek ve UTTS internet adresinde yayınlanacaktır.

Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden her vergi mükellefi kiralama yoluyla edindiği veya işletmesine dâhil olan ve işte kullandığı her taşıta Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmakla yükümlüdür.

İstasyonlar için gereken UTTS donanımları (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı -TTO) Yetkili İstasyon Montaj Firmaları tarafından kurulacaktır. Bu firmalar Darphane tarafından yetkilendirilecek ve utts.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.

Her akaryakıt istasyonu işleten mükellef, UTTS gerekliliklerini yerine getirmek ve en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine UTTS donanımlarının kurulumunu yaptırarak UTTS’yi tüm unsurları ile çalışır halde tutmakla yükümlüdür.

Belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

————————–

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.