Sirkü 1870 – Konaklama vergisi gider yazılabilir

Ticari hayatın icaplarından biride pazarlama ve satış aşamasında veya satış sonrasında firmalar zorunlu olarak iş merkezlerinin dışındaki il, ilçe ve beldelerde hizmet vermek zorundadırlar. Bu hizmetler bazen günübirlik bazen de birkaç gün sürmektedir. Dolayısıyla birkaç gün süren işlerde iş görenler işin gereği doğal olarak iş gördükleri yerlerde konaklamak zorunda kalmaktadır.

Bilindiği üzere 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 7338 sayılı Kanunun 61 inci maddesiyle değişen ve 1.1.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 34 üncü maddesi gereği,

“Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir. “

İşte bu nedenle ödenen konaklama vergisinin gelir ve kurumlar vergisi açısından gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı konusunda tereddütler oluşmaktadır.

Konaklama tesisleri tarafından fatura edilen konaklama vergisi (%2),  esas itibariyle mahiyeti gereği gider vergisidir.

Gelir ve Kurumlar vergisinde safi kazancın tespit edilmesinde GVK nun 40/4 üncü maddesi gereği

“Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler ile İşle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ve ikamet giderlerinin (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur (Kısaltılmış, tahsis edilen) olmak şartiyle)”

indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla

GVK nun 40 ıncı maddesi gereği, yapılan konaklama  harcamasının işle ilgili olması ve yapılan işin önemi ve genişliğiyle mütenasip olması şartıyla, safi  kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür. 

—————————-

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.