Sirkü – 1854 Vergiye uyumlu mükellef indirimi

Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 121 inci maddesine göre belirlenen şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 1.1.20218 tarihinden itibaren verilecek yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan verginin %5 ini ödenmesi gereken vergiden indirme imkânı var.

Ayrıntılı bilgi ve örneklere 301 ve 312 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinden ulaşılması mümkün olup konu aşağıda özetlenmiştir.

İndirimden Yararlanabilecekler

– Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefleri

– Kurumlar vergisi mükellefleri (Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç)

Yararlanabilirler

Yararlanma Şartları

– İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerini

– Yıllık Gelir Vergisi

–  Kurumlar Vergisi

– Geçici Vergi

– Muhtasar Muhtasar ve Prim Hizmet

– Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken KDV, ÖTV

Beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması.

Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmayacaktır.

– İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, kapsam dahilindeki vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması.

Ayrıca, vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dahil) 1.000 TL’nin üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekmektedir.

– Belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması koşuluyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması.

Kesinleşen tarhiyatların, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl için geçerli olan, yıllık indirim tutar sınırının %1’ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmayacaktır.

Vergi indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde (kaçakçılık suçları ve cezalar) sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, indirimden yararlanamazlar.

Vergi İndiriminde Üst Limit

Hesaplanan indirim tutarı, 1/1/2024 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 6.900.000 Türk lirasından fazla olamayacaktır.

Mahsup

İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.

Şartların Taşınmadığının Anlaşılması

Öngörülen şartların taşınmadığının sonradan tespiti hâlinde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecektir.

———————

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.