Sirkü 2093 Gider olarak kullanılabilecek ÖKC fişleri
Uygulamada unutulan ve zaman zaman tereddüde düşülen konulardan biri de hangi harcamalara ait ÖKC fişlerinin doğrudan gider yazılabileceği konusudur.
Mükelleflerin Ticari faaliyetlerine ilişkin olmak kaydıyla;
– 204 sayılı VUK Genel tebliği
İşyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı VUK nun mükerrer 257 inci maddesindeki yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür.
– 275 nolu VUK Genel tebliği ile
VUK nun mükerrer 257 inci maddesindeki yetkiye dayanılarak Taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
– 68 Nolu KDV Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki genel tebliği ile
Akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişlerin, fatura düzenleme tutarının altında veya üstünde olsa dahi “fatura yerine geçen belge” ve gider belgesi olarak kabul edilir.
– 1 nolu Ulusal Taşıt tanıma sistemi uygulama tebliği 8 nci maddesi
TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanunun 227 nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. Dolayısıyla Taşıt tanıma sistemlerinden (UTTS) alınan yakıt fişlerinin üzerinde UTTS ibaresi yer almaktadır. UTTS ibaresinin olmadığı yakıt fişleri gider olarak kullanılmaz.
Ancak UTTS kapsamında yapılan harcamalar taşıt sahipleri tarafından doğrudan gider yazılabilecektir. Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/5. maddesi gereğince bu tutarın %70’i gider kaydedilebilecektir.
Öte yandan
– 206 sayılı VUK Genel tebliği ile
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde gider belgesi olarak kabul edilen perakende satış veya yazar kasa fişlerinde ayrıca gösterilen katma değer vergisi, bu belgelerin kanuni defterlere de kaydedilmesi şartıyla, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir.
————————————
Hatırlatma:
Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.
Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.
