Kur Korumalı Mevduatta değişiklik yapıldı.

8 Nisan 2022     SİRKÜ 1640

8 Nisan 2022 tarih ve 31803 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2022/16 sıra nolu Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde değişiklik yapan tebliğ ile;

KKM hesaplarında daha önce sadece 31 Aralık 2021 itibarıyla bankada bulunan döviz mevduatı için KKM desteğinden yararlanılabiliyorken bu tebliğ ile yapılan değişiklikle 31 Aralık 2021 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında bankada bulunan Döviz Tevdiat Hesapları için destekten yararlanılabilecek.

Ancak bu uzatmadan yararlanarak 31 Mart 2022 itibarıyla bankada bulunan dövizini bozduran şirketler, kur farkı kazancına getirilen vergi muafiyetinin süresi dolduğu için bu avantajdan yararlanamayacaklar. Öte yandan vade sonunda elde ettikleri KKM kaynaklı gelire ilişkin vergi muafiyeti ise devam edecek.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğin, değiştirilen 4’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının eski ve yeni hali aşağıdaki gibidir.

Eski:

(1) (Değişik:RG-22/3/2022-31786) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.

Yeni:

“(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 31/3/2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.”

———————-

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.